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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  17/07/2017
Data da última atualização:  17/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LUIZ, D. de B.; SILVA, C. D. F. e; CAMPELO, S. R.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; CHICRALA, P. C. M. S.; IWASHITA, M. K. P.
Afiliação:  DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPASA; CARLOS DANGER FERREIRA E SILVA; SIMONE RODRIGUES CAMPELO, CNPASA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; MARINA KEIKO PIERONI IWASHITA, SNE.
Título:  Evaluation of the effectiveness of ozone as a sanitizer for fish experimentally contaminated with Salmonella sp.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 20, e2016150, 2017.
ISSN:  1981-6723
DOI:  10.1590/1981-6723.15016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Salmonellosis is a major public health problem related to food contamination and ensuing food poisoning. Brazilian resolution RDC nº 12/2001 of the Brazilian National Health Surveillance Agency (ANVISA) established the absence of Salmonella in 25 g of fish for consumption. However, the significant increase in the occurrence of fish contamination by Salmonella and other pathogenic bacteria shows that the currently applied strategies are not sufficient and that, in addition to the implementation of good health practices, the application of new sanitizer technologies in the fish industry is also necessary. In this context, the present study evaluated the effectiveness of ozone in an aqueous medium as a sanitizer for Salmonella contaminated fish. The experiment was carried out using a completely randomized design with eight treatments and five replicates, giving a total of 40 experimental units. Each sample consisted of three fishes, totalizing 120 fishes. The treatments consisted of different combinations of temperature and water-dissolved ozone (O3) concentrations (21 °C × 0.35 ppm; 20 °C × 0.45 ppm; 21 °C × 0.60 ppm; 20 °C × 0.80 ppm; 19 °C × 1.7 ppm; 6 × 5.1 ppm; 4 °C × 7.2 ppm; and 2 °C × 9.1 ppm). Colossoma macropomum (Tambaqui) samples were experimentally infected with Salmonella typhymurium (ATCC 14028) and immersed in water with the different treatments. After three minutes, the fish samples were collected and subjected to qualitative Salmonella analyses. The ozone test... Mostrar Tudo
Thesagro:  Colossoma macropomum; Microbiologia; Ozônio; Peixe de água doce; Salmonella; Tambaqui.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161829/1/CNPASA-2017-bjft.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA511 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP162017.016
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  28/01/2009
Data da última atualização:  28/01/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RAMOS, M. G.; OLIVEIRA-FILHO, E. C.
Afiliação:  Marianni Gonçalves Ramos, UniCEUB; Eduardo Cyrino Oliveira-Filho, CPAC.
Título:  Coliformes fecais e ecotoxicidade na determinação da qualidade da água: uma comparação entre bioindicadores de contaminação urbana.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 6.; ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO UNICEUB, 6., 2008, Brasília. Os desafios da educação superior. Brasília: UniCEUB, 2008. p. 135.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bioindicador; Brasil; Lago Paranoá; Teste ecotoxicológico.
Thesagro:  Qualidade da Água.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC29940 - 1UPCPL - --CRI7535CRI7535
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